Baserat på vår erfarenhet av att införa moderna lösningar för e-underskrift har vi tagit fram en guide, "Hur man uppnår en långsiktig lösning med elektronisk underskrift" för att utbilda kring processen, de lagkrav som finns inom området och hur ni behöver ställa krav för att kunna skapa långsiktiga lösningar för elektroniska underskrifter. Dessa lösningar behöver leva upp till krav för underskrift och samtidigt vara lätta och smidiga att använda kopplat till olika verksamhetsprocesser och system.
Det har under många år funnits en trend där vi i högre grad jobbar mer på distans och förväntar oss att vårt arbete ska kunna genomföras på samma sätt och med samma effektivitet som på kontoret. Allt fler processer har digitaliserats och vi har börjat vänja oss vid digitala verktyg på jobbet och att kunna samarbeta med andra utan att vara på samma plats.
En aktivitet som är en kritiskt del i många affärsprocesser är elektronisk underskrift. Det är förvånadsvärt hur lång tid det tagit innan denna aktivitet som förekommer i många vanliga processen, har hamnat i fokus för digitalisering med tanke på hur viktig den är.
När nu pandemin under 2020 och 2021 sköljer över oss så blir det helt uppenbart att e-underskrift måste införas så att det kan nyttjas kopplat till alla processer där det behövs.
Distansarbete kommer vara aktuellt även efter pandemin
Baserat på vår egen undersökning som genomfördes efter sommaren 2020, är det uppenbart att jobba mer på distans är här för att stanna även efter pandemin. Det är hela 37% som anser att man blivit effektivare och där ett av de viktigaste verktygen som saknas är elektronisk underskrift.
Under januari 2021 publicerade Netigate en undersökning som visar att hela 73% vill jobba både hemifrån och från sin ordinarie arbetsplats efter pandemin.
De verktyg som införts för att hantera underskrift digitalt har varit skapade främst för att vara lättanvända. Nu när e-underskrift blir en långsiktig strategisk fråga för många olika typer av verksamhetsprocesser behöver vi förstå hur vi ska ställa krav på lösningar inom området på ett nytt sätt för att de ska tillgodose mer komplexa krav.
Konkreta krav på en lösning för e-underskrift
I guiden går vi igenom krav inom de områden som beskrivs nedan. Vi presenterar också hur processen går till steg för steg för att hantera en e-underskrift på avancerad nivå.
- Konvertering - En elektronisk underskrift bör kunna konvertera de dokument som ska skrivas under inför signering.
- Identifiering - För att få en säker underskrift så behöver ni låta användare logga in med e-legitimation med minst tillitsnivå 3 enligt DIGG:s definition.
- Arkivering och spårbarhet - För att uppnå enkelhet i varje steg för ett signerat dokument bör ett antal viktiga kriterier vara uppfyllda.
- Krav på ägarskap - Hur och var man lagrar information.
Ladda ner den kompletta guiden genom att klicka här