Först ett stort tack till Ability Partner för en väldigt välordnad och informativ konferens. Riktigt givande! Här är några reflektioner och kommentarer kring det som togs upp under dagen.
Nu börjar definitionen av avancerade elektroniska underskrifter äntligen bli samstämmig. Det vill säga att underskriften utöver att vara inlagrad på rätt sätt också är direkt kopplad till en individ med hjälp av ett personligt certifikat. Ofta förväxlas det här gällande elektroniska stämplar. Även stämplar kan ju vara inlagrade på samma sätt som en avancerad underskrift, men de saknar kopplingen till individen och är då inte en underskrift över huvud taget (och tappar mycket i bevisvärde).
Överlämning till arkivet är en tillitsfråga
Även diskussionen om validering över tid har blivit bättre. Som jag uppfattar det så lämnar vi mindre distinkta lösningar som rekursiv tidsstämpling och liknande därhän. Valideringsintyg diskuteras nu, men oklart för mig i vilka lägen och för vilka typer av underskrifter detta behövs. Min uppfattning är att en giltig validerad avancerad elektronisk underskrift kan överlämnas för långtidslagring, och att ingen validering eller intygande behöver göras utöver det. Självklart kommer tidstämplingscertifikat och personliga certifikat att löpa ut efter en tid, men det kan hanteras på flera sätt. Möjligen är ett förfarande med intyg en väg, men framför allt anser jag att det är en fråga om vilken tillit vi har till överlämningen till arkivet. En säker överlämning av dokument där underskrifterna är giltiga bör vara tillräckligt i de allra flesta fall.
Pseudonymt ID istället för personnummer
En sista reflektion rör anonymisering/pseudonymisering. I underskrifter bör inte personnummer användas som unikt ID för signatären utan istället ett pseudonymt ID. Det finns någon diskussion kring centraliserad hantering av pseudonymer för signatärer. Spontant tror jag inte på att lägga på ytterligare en abstraktion och att den typen av registerhållning kan bli dyr. Som jag ser det kan detta hanteras i vilka attribut som används vid utställande av underskriftscertifikaten.
Ett litet extra tack också till Lena och Malin som höll en fin dragning om deras införande av Signeringsportalen i Örebro kommun. Roligt för mig att se hur väl det har fungerat.