Signeringsportalen MT
Signeringsportalen MT är framtagen för att du som arbetar med eller inom offentlig sektor ska få ett snabbt, säkert och kvalitativt alternativ för att sätta igång med elektroniska underskrifter. Lösningen stödjer eIDAS-förordningen med personliga signeringscertifikat som kan valideras direkt i Acrobat Reader på Windows.
Prenumerationserbjudande
Ni som kund kan välja mellan tre olika nivåer för antal användare med behörighet att skicka dokument för underskrift. Obegränsat antal användare kan skriva under. Kostnaden anges per månad.
- 1-3 användare 1199:-*
- 4-6 användare 1799:-*
- 7-10 användare 2199:-*
*Exemplarskostnad om 5 kr per underskrift tillkommer

Lever upp till kraven
Signeringsportalen MT lever upp till nivån för avancerade elektroniska underskrifter enligt föreskrifterna från eIDAS och PAdES LT.
.jpg?width=120&height=256&name=audit%20(1).jpg)
GDPR-Säkert
Du kan känna dig trygg när du använder vår signeringslösning. Inga känsliga eller personliga uppgifter exponeras i dokumenten.

Konverterbar och arkivbeständig
Signerade dokument som hanteras via Signeringsportalen MT går att konvertera till en rad olika juridiskt hållbara dokumentformat, som uppfyller kraven för långtidslagring i e-arkiv.
Signeringsportalen MT på en minut
Tryck på play för att starta videon och få en minuts introduktion till Signeringsportalen MT.
Säker, spårbar och valideringsbar signering
Att hantera, spåra och validera avancerade beständiga underskrifter på ett säkert sätt kan på många vis vara en utmaning, men med Signeringsportalen MT kan du känna dig trygg.
Signeringsportalen MT lever mer än väl upp till de regleringar och branschstandarder som finns för elektroniska underskriftslösningar.
Bland dessa innefattas såväl Riksarkivets krav på lagring, eIDAS-förordningen och dess kravställningar för avancerade elektroniska underskrifter, som PAdES-ramverket och ETSI-specifikationerna för långtidsvalidering.


Konvertera filer från flera olika format
Du kan starta dina signeringuppdrag från flera olika kontors- och bildformat. Signeringsportalen MT ser till att filerna konverteras till ett arkivbeständigt PDF/A1B-format åt dig.
Vi vet att den administrativa arbetsvardagen många gånger kräver att man arbetar i flera olika filformat. Precis därför har vi sett till att Signeringsportalen MT ger dig möjligheten att arbeta med en rad olika filformat som sedan kan konverteras till ett arkivbeständigt och format vid signering - som även är validerbart över tid.
Kolla gärna i tabellen nedan för att se alla de format som stöds.
Praktiska exempel
Validering

Lär dig mer om hur du validerar och säkerställer dina signeringsärenden
Avslag

Få en inblick i hur du gör avslag på dina signeringsärenden
Signering

Sätt dig in i hur du signerar dina uppdrag
Uppdragsskapande

Se hela processen för hur du skapar signeringsuppdrag i Signeringsportalen
Formatform | Format |
---|---|
Dokument | .doc, .docm, .docx, .rtf, .xls, .xlsx, .html, .htm, .pdf, .xps, .ppt, .pptx, .txt |
Bild | .tif, .tiff, .ccitt, .gif, .jpeg, .ico, .png, .bmp, .wmf, .emf |
Epost | .msg, .eml |
Open Document | .odp, .odt |
Vill du läsa mer om eIDAS, PAdES och ETSI?
eIDAS – standard, avancerad, kvalificerad

En viktig regleringsram för e-signaturer är eIDAS-regleringen i Europeiska unionen.
eIDAS står för “electronic IDentification, Authentication, and trust Services”. Denna reglering, som trädde i kraft i juli 2016, etablerar en laglig ram för elektroniska signaturer, elektroniska stämplar och andra förtroendetjänster över hela EU. Regleringen etablerar också tre nivåer av e-signaturer: enkel, avancerad och kvalificerade. Nivån av säkerhet och funktion som krävs för en viss användning avgör vilken nivå av e-signatur som behövs.
- Enkla elektroniska signaturer (SES) har den lägsta juridiska statusen och kan exempelvis inkludera inskannade handskrivna underskrifter som har införts i elektroniska dokument.
- Avancerade elektroniska signaturer (Ades) innebär att det finns en unik identifiering av personen som signerar och att det går att säkerställa att dokumentet inte har modifierats efter underskriften. I de flesta fall krävs att signaturen på något sätt är länkad till signatören, till exempel med hjälp av BankID uppfyller kraven för denna nivå av signifikans.
- Kvalificerade elektroniska signaturer (QES) ska enligt eIDAS ha samma rättsliga verkan som en handskriven underskrift i hela EU. För att det ska vara en kvalificerad avancerad elektronisk signatur som är utfärdad med ett kvalificerat certifikat med hjälp av en säker signaturframställningsanordning.
PAdES – standardiserat format för signering

PAdES är en uppsättning tekniska specifikationer som definierar hur man använder PDF-filer för att skapa och validera avancerade elektroniska signaturer.
En avancerad elektronisk signatur enligt PAdES-standarder kräver att vissa krav uppfylls för att säkerställa dess giltighet och integritet. Här är några nyckelelement och användningar av PAdES för elektroniska underskrifter:
- Signeringsprocess: PAdES möjliggör skapandet av elektroniska underskrifter i PDF-dokument genom en signaturframställningsanordning, såsom en säker nyckel eller ett digitalt certifikat.
- Dokumentintegritet: PAdES inkluderar mekanismer för att säkerställa att ett PDF-dokument inte ändras efter att det har signerats. Detta uppnås genom att inkludera en digital signatur i dokumentet som verifierar dess integritet och hindrar obehöriga ändringar.
- Autentisering av signaturer: PAdES möjliggör verifiering av den person som har utfört den elektroniska underskriften genom att inkludera signerarens identifieringsuppgifter eller genom att hänvisa till en separat autentiseringsprocess.
- Rättslig giltighet: PAdES är utformad för att uppfylla de rättsliga kraven för elektroniska underskrifter i många jurisdiktioner.
ETSI – hållbara signaturer för framtiden

Dessa specifikationer definierar olika nivåer av validering som möjliggör bevarandet av giltigheten för elektroniska signaturer över lång tid. Här är några av de viktigaste nivåerna för långtidsvalidering enligt ETSI:
- B-nivå: Denna nivå avser grundläggande långtidsvalidering. Detta kan omfatta användningen av tidsstämplar, arkivering av relevanta signeringsdata och kontroller för att förhindra att signaturer blir ogiltiga på grund av ändringar eller upphörande av signeringscertifikat.
- T-nivå (Type Level): T-nivån avser att identifiera och validera specifika typer av elektroniska signaturer över en lång tidsperiod. Det innebär att det görs mer detaljerade kontroller och valideringar av specifika attribut eller egenskaper hos signaturen för att säkerställa att den är giltig över tiden.
- LT-nivå (Long-Term Level): LT-nivån är den högsta nivån för långtidsvalidering och syftar till att säkerställa att en elektronisk signatur är giltig och kan verifieras över mycket långa tidsperioder. Detta kan innebära användning av krypterad nyckelhantering, säker lagring av signeringsdata och tekniskt underhåll av valideringsprocessen för att möjliggöra fortsatt giltighet över tiden.