Vinnova
Genom Platina förvandlar Vinnova sig till en modern och effektiv myndighet, digitaliserar sina processer och levererar en smidigare upplevelse.

Lasernet generates high quality portfolio statements
The key feature of Lasernet for DNB was the ability to generate high-quality Portfolio statements for their private banking customers. With clean XML data provided by Syncordis, Lasernet was able to use it’s built-in calculation tools and fully extensible scripting to provide detailed wealth analysis with exceptional visual results.
Once generated the portfolio statements could either be automatically printed and posted or securely emailed, according to each customer’s preference. In addition, each portfolio statement is automatically archived for immediate round-the-clock retrieval and viewing via DNB’s TCIB portal.
This flexibility is not just confined to portfolio statements. Lasernet and Autoform DM are being used to produce, send and archive all of the DNB’s core documentation, such as valuation reports, confirmations, advice notes, account statements, foreign exchange, mortgage advice and multi-currency floating rate loan facility agreements, to name but a few.
5 000 ansökningar - varje år!
Varje år satsar Vinnova ungefär 3 miljarder kronor för att främja innovation. Merparten av dessa kronor och ören fördelas genom utlysningar där företag, offentliga aktörer och andra organisationer kan söka finansiering. I runda slängar innebär det 5 000 ansökningar per år, där ungefär 30 procent - 1 500 stycken - beviljas varje år.
Det krävs ingen Einstein för att förstå komplexiteten i de projekt som söker bidrag. Infrastruktur och förflyttning av skyddad data är A och O. Det finns över 80 handläggare på Vinnova som, tillsammans med externa bedömare och experter, ska bestämma vilka projekt som bör finansieras. Navet i denna lösning är Platina by Formpipe, som hanterar samtliga inkommande ärenden (eller, i detta fall, ansökningar).
– Vi har en ledning som vill utveckla och förvalta olika typer av lösningar. Det föll sig helt naturligt att använda Platina som grund och därefter bygga på med anpassad funktionalitet, säger Magdalena Jenkinson, Verksamhetsutvecklare på Vinnova.

Ett dokument- och ärendehanteringssystemet anpassat för din verksamhet

Central roll för Platina
Mitt i allt detta står alltså Platina som en nyckelspelare. De senaste åren har Vinnova arbetat hårt för att koppla samman flera olika tekniska lösningar i jakten på en effektiv handläggningsprocess. All data och information visualiseras på olika ställen, men merparten av all data bor och lever i Platina.
- Vinnova.se
- Intressentportalen
- Platina
- Long-term Archive
- Bedömarpool
- UBW (Agresso)
- Qlik Sense
Det är ett arbete som startade för 10 år sedan och ligger till grund för att Vinnova ska uppfylla sitt syfte:
”Att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Det gör vi främst genom att ge bidrag till innovationsprojekt och forskning som behövs för att utveckla nya lösningar. Vi satsar också långsiktigt på starka forskningsoch innovationsmiljöer. Vi stimulerar samverkan mellan företag, universitet och högskolor, offentlig verksamhet, civilsamhället och andra aktörer. Vår verksamhet är även inriktad på att stärka internationell samverkan.”
Vad var målet med förändringsarbetet?
– Det övergripande målet var att skapa en effektiv, modern och digitaliserad myndighet. Vi ville få bort onödiga flaskhalsar, manuella fel och tråkiga arbetsuppgifter och det har vi till stor del lyckats med. Genom att hela tiden stämma av med våra kunder via undersökningar och kvalitativa intervjuer ser vi att vi håller rätt riktning och vi får en bra grund att stå på i vår vidareutveckling.
Ett exempel på en egenutvecklad funktion är valideringar. Vinnova har satt upp gränser för maxbelopp, startdatum och slutdatum (för att nämna ett fåtal) för respektive utlysning. Via integrationer visualiseras dessa i och om någon ansökan fylls i som inte överensstämmer med kriterierna visas ett felmeddelande.

Vad var målet med förändringsarbetet?
Precis som vi nämnde tidigare är det ett ständigt arbete med att förändra och förbättra processerna. I en förändringsbenägen organisation som Vinnova tittar man ständigt på nya utvecklingsområden.
– En hel del arbete kommer nu att fokusera på att göra hela processen tvåspråkig för att öppna upp för fler organisationer och fler möjligheter till innovation. Just nu är bedömarportalen tillgänglig på engelska, men vi har en bit kvar att vandra, avslutar Magdalena.
(Vi strävar efter att presentera korrekta uppgifter, men kan inte garantera att alla detaljer är aktuella)