Rapport från Kvalitetsmässans första dag
Jag fick möjligheten att medverka vid Kvalitetsmässans första dag. Tema vid årets evenemang är ”Ett smartare samhälle” för att skapa en välfärd i världsklass. En viktig anledning till att vi behöver bygga ett smartare samhälle handlar bland annat om demografi.
Den stora kullen av fyrtiotalister börjar nu bli till åren och som finansminister Magdalena Andersson sa när hon invigde evenemanget: “De förväntar sig och har rätt till en bra äldreomsorg och välfärd när de arbetat och betalat in skattepengar under hela sina liv”. Hon pratar om tillskjutna välfärdsmiljarder i aktuell budget och om fler miljarder framöver.
Ett spår på Kvalitetsmässan är ”Digitalisering och trender i framtiden””. De som talar på spåret skriver alla under på att digitalisering, innovationer och nya idéer för bättre verksamheter är en förutsättning för att behålla en bra välfärd i världsklass.
Anders Ekholm från Institutet för Framtidsstudier pratar om potentialen som finns i användningen av automatisering och robotik. Förmågan att ta tillvara denna potential handlar inte bara om teknologi utan kanske i ännu högre grad om gränser som finns i verksamheterna. Han säger också att dagens regelverk inte är anpassat för digitala arbetssätt. Här behöver det komma till flera nya ändringar av nuvarande regelverk.
Tiden som vi använder för värdeskapande arbete minskar, exempelvis antal timmar som läraren har med elever eller läkaren med sina patienter. Mer administration läggs på – administration som till stora delar skulle kunna ersättas av digitala lösningar. Ett exempel som Anders Ekholm tar upp är att rätta prov, det skulle kunna automatiseras till stor del och därmed öka lärarens tid med elever.
Aida Hadzialic, pratade på ett liknande sätt om att vi både behöver en teknisk omställning och en mental omställning. Hon nämnde också utmaningarna med föråldrade IT-system som hindrar utvecklingen.
Anders Borg tog upp de stora penseldragen i ekonomin tillsammans med Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, men pratade också om möjligheter med AI och 5G.
I flera programpunkter behandlades frågan om hur vi ska leda i förändring. För att lyckas krävs nya arbetssätt, ett nytt slags ledarskap och en ny sorts organisering menade exempelvis Micco Grönholm från Helsingborgs stad. Nyckelorden här var tillitsbaserat ledarskap, våga testa, våga göra fel.
Avslutningsvis lyssnade jag till två digitaliseringsministrar, en från Sverige och en från Norge. Anders Ygeman ser att vi ligger långt fram i digital mognad, men var inte nöjd över att en stor del av befolkningen inte tycker att det offentliga tillhandahåller bra digital service. Men han ser stora möjligheter med digitaliseringen och att det råder politisk enighet kring detta. Nikolai Astrup, är digitaliseringsminister i Norge. Han säger att kultur, ledning och kompetens är nyckelområden för att kunna gå framåt. Och att vi behöver arbeta tvärfunktionellt. Han ger som exempel att när man skaffar barn i Norge behöver man 60 olika kontaktpunkter för blanketter och information, det borde man kunna samla inom en och samma tjänst. Det är flera stora områden att förändra i Norge menar Nikolai. Han menar att vi måste ”spise en elefant” och det gör vi bäst genom att äta små tuggor, gå framåt med små steg.
På tåget hem försöker jag sammanfatta atmosfären på Kvalitetsmässan. Det finns massor av goda idéer och teknologi, det finns mycket engagemang och vilja att förändra och förbättra. På något sätt känns det som att de stora utmaningar vi står inför gör att det offentliga Sverige samlar kraft för att förändras till något nytt så att vi kan behålla en välfärd i världsklass.