Sverige hamnar som nummer två i EU i den senaste DESI-mätningen (The Digital Economy and Society Index) från EU-kommissionen. Det är Finland som toppar på förstaplatsen och Danmark finns på tredje plats. Vi kan vara stolta så in i norden, vi har mycket bra förutsättningar att fortsätta digitalisera.
Sveriges placering bygger på den sammanslagna poängen för de olika resultatområdena: konnektivitet, humankapital, internetanvändning, integrering av digital teknik och digitala offentliga tjänster. Sverige har toppresultat i de tre förstnämnda resultatområdena. Att vi har bra uppkopplingar, mogna internetanvändare och kvalificerade företag och personer som kan ta sig an digitaliseringsutmaningar ger bra förutsättning för Sverige. När det gäller området integrering av digital teknik hamnar Sverige relativt högt på en sjätteplats. Här pekar EU-kommissionen på att Sveriges utveckling stannar av när andra länder tuffar vidare och börjar komma ikapp.
DESI 2020
Det är på området digitala offentliga tjänster som Sverige får sitt svagaste resultat och framför allt på delområdet som handlar om mognaden för öppna data. Samma slutsats gjordes i OECD:s rapport från november 2019 där Sverige fick en bottenplacering för området. Det har vi tidigare skrivit om här.
Sedan 2018 har mognaden gällande öppna data mätts enligt följande fyra indikatorer i DESI:
Den grundläggande tanken med öppna data är att den offentliga informationens värde uppstår först när informationen görs allmänt tillgänglig och används. Från ett medborgarperspektiv främjar öppna data insyn, transparens och delaktighet i samhället. Öppna data lyfts också fram som en betydande komponent för företagande genom möjligheten att via olika datakällor skapa tjänster och innovationer. Vikten av öppna data lyfts också fram av EU som vi tidigare skrivit om här.
En god informationshantering är en förutsättning för att förenkla, strukturera och automatisera det administrativa arbetet, men det är också en förutsättning för öppna data. När våra kunder arbetar med Formpipes produkter för ärendehantering och bevarande av digital information finns många förutsättningar på plats; strukturerad data och metadata, behörighetsstyrning, god datakvalitet, sekretesshantering och publiceringsmöjligheter. Det är en kort väg för att på ett rättssäkert sätt göra information tillgänglig för allmänhet och företag.
Enligt DIGG är en av utmaningarna att väldigt få offentliga organisationer publicerar hur de planerar sitt arbete med tillgängliggörande av data. DIGG föreslår regeringen att ge uppdrag till statliga myndigheter att rapportera hur de arbetar för att tillgängliggöra en katalog över den information som lämnas ut elektroniskt för vidareutnyttjande. Tillgångsförteckningarna är en viktig grund för att data ska kunna efterfrågas och när offentliga organisationer ska planera sitt arbete med tillgängliggörande.
Med en övergripande tillgång till förteckningar och datakällor kommer det sannolikt att bubbla av idéer bland alla de starka kompetenser Sverige har på området. Skickliga och företagsamma människor inom offentlig sektor och i IT-branschen kommer göra att värdet av vårt gemensamma data kommer att skjuta i höjden genom innovationer och nya tjänster.
Länkar:
DESI:The Digital Economy and Society Index
DIGG: Förslag till handlingsplan för tillgängliggörande och vidareutnyttjande av öppna data